Ямайка | Страната с великолепни плажове

Герб на Ямайка!!!Знаме на Ямайка!!!
Засенчените с палми плажове близо до Монтего Бей, на северния бряг на Ямайка, привличат всяка година вълни от туристи.Ямайка, разположена в архипелага Големи Антили, е планинска страна, а най-високият връх на острова е Блу Маунтаийн Пик.Тя е дива и романтична страна с великолепни плажове.Тук не липсват културни и етнически контрасти.
Ямайка (на английски: Jamaica) е островна държава, част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. Разположена е на около 140 километра южно от остров Куба и на 190 километра западно от остров Испаньола, където са разположени Хаити и Доминиканската република.


Накратко

Ямайка!!!
Държавата става независима през 1962 г.
Столица :Кингстън ( 580 млн. жители )
Политическа система :конституционна монархия в рамките на Британската общност
Парична единица :ямайски долар
Езици :английски ( административен език ), испански
Религия :протестанти ( 55,9 % ), католици ( 5 % ), растафарианци ( 5 % )
Най-важни градове :Спаниш таун, Монтего Бей, Мей Пен
Летища :Кингстън, Монтего Бей.


Статистика

Ямайка!!!
Площ :10 991 км2
Население :2,73 млн.
Гъстота на населението :252 жит./км2
Демографски прираст :0,6 % годишно
Средна продължителност на живота :74 години
Дътска смъртност :14 на 1000
Най-висок връх :Блу Маунтийн Пик ( 2 256 м )
Етнически групи :цветнокожи ( 77 % ), мулати ( 19 % ), индуси ( 3 % ), бели ( 1 % ).


История

Ямайка!!!
Първите хора, населявали острова били местните индианци Араваки. Когато Колумб посещава Ямайка през 1494 г., обявява острова за испанско владение и постепенно превръща местното население в роби. Повечето от тях умират от болести донесени от европейците и непосилният труд, на който биват подложени. Тогава много африканци били докарани като роби и сега повече от 90% от жителите имат африкански предци. Великобритания поела контрола над острова през 1670 г. и той останал британска колония до 1962 г.


География

Ямайка!!!
Остров Ямайка е англо-говорящият остров с най-голямо население в Карибския басейн и е четвъртият по големина от всички карибски острови. Във вътрешността на Ямайка е разположена планинската верига Блу Маунтинс, която е заобиколена от тясна крайбрежна равнина. Повечето главни градове са разположени на брега. Най-големите и важни градове са столицата Кингстън, Портмор, Спениш Таун, Мандевил, Охо Риос, Порт Антонио и Монтего Бей.
Климатът по брега на Ямайка е тропичен, с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен. Страната лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удряна от тропически бури и урагани. Примери за урагани, причинили значителни разрушения и взели много жертви през 20 век са Чарли през 1951 и Гилбърт през 1988. През 21 век, ураганите Иван, Дийн и Густав също предизвикаха големи поражения на острова.


Икономика

Ямайка!!!
Туристическият бизнес в Ямайка е силно развит. Красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Голяма част от населението работи и в алуминиевата рудна индустрия. Островът също изнася големи количества захар и банани. През 2002 година от основната земеделска култура - захарната тръстика са произведени около 2,5 млн. захар. На острова се отглеждат над 440 000 кози и почти толкова глави едър рогат добитък.Освен селското стопанство, в което е заето около 1/5 от трудаспособното население, основа на ямайската икономика е риболовът.


Забележителности

Ямайка!!!
Кинйгстън и околностите му ( Ботаническата градина с орхидеите ), Порт Роайал ( старите укрепления ), Спаниш Таун ( бившата столица на испанските колонизатори ), родовата къща на реге звездата Боб Марли, планините във вътрешността на острова, северните брегове.


Климат

Ямайка!!!
Екваториален, горещ и влажен.Средната годишна температура : 25 градуса.Незначителни температурни промени през цялата година.От август до октомври е възможна появата на разрушителни циклони.


Култура

Ямайската култура не може да бъде разбрана, ако не се вгледаме в мъжете с дълги коси, сплетени по характерния начин, известен като " дредлокс ".Те са привържаници на религията растафари, популярна и до днес в Ямайка.В миналото я разпространяват потомци на избягалите роби.


Интересни факти

Ямайка!!!
Името на Ямайка произлиза от езика аравак, говорен от автохтонното население : " Xaymaca " означава " страната на горите и водите ".Днешните жители са потомци на африкански роби, доведени тук, за да работят на плантациите.
Ямайка е открита от Христофор Колумб през 1494 г.
През XVII-XVIII в.Ямайка е гнездо на пирати.Вината е на британците, които предлагат закрила на всеки, който ограбва и потапя испанските кораби.
Не бихме могли да си представим Ямайка без регето, което е вдъхновено от карибската музика и монотонните ритми на африканските роби ( " steady beat " ).


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..