Полуостров Пелопонес | Родината на Агамемнон

Знаме на Гърция!!!
Полуостров Пелопонес!!!
В центъра на полуостров Пелопонес се намира легендарната Аркадия, описана от поетите като идиличен край, където се скитат " аркадските пастири ".Сега тук се отглеждат маслини и овощни дървета.
Пелопонес (на гръцки Πελοπόννησος, Пелопонисос) е полуостров в Гърция, оформящ най-южния край на Балканския полуостров. Полуостровът има площ от 21 549 квадратни километра. С основната част на Гърция е свързан чрез Коринтския провлак. През 1893 година провлакът е пресечен от построения Коринтски канал, и така на практика Пелопонес се превръща в остров.
От 2004 година полуостровът (остров) е свързан с Етолоакарнания посредством мост.
Пелопонес, със своята характерна форма на длан, е най-южният край на Балканския полуостров, а нос Матапан е най-южната точка на европейския континент.


Накратко

Полуостров Пелопонес!!!
Гръцка област, съставена от седем номи.
Градове с най-голям брой население :Патра ( 150 000 жители ) и Каламата ( 50 000 жители ).
Парична единица :евро.
Религияизточноправославни.


Статистика

Полуостров Пелопонес!!!
Площ :21,4 хил. км2
Население :около 1 млн.
Гъстота на населението :47 жит./км2
Най-високата точка :Тайгет ( 2 400 м )
Дължина на пътната мрежа :130 000 км, от които 200 км магистрали.


Климат

Полуостров Пелопонес!!!
Средиземноморски : горещи, сухи и дълги лета; меки и дъждовни зими.Средните температури варират между 9 градуса през зимата и 28 през лятото.


Икономика

Полуостров Пелопонес!!!
Полуостров Пелопонес!!!
Селско стопанство :отглеждане на лозя, маслини, зърнени култури, памук, смокини и цитрусови плодове; отглеждане на овце и кози.Промишленост :текстилна, въгледобив, хранителна.Туризъм.


Забележителности

Полуостров Пелопонес!!!
Коринтския канал, царските градове Микена и Спарта, руините на Олимпия ( Храмът на Зевс ), Мистра и Епидавърът, долината на река Алфеос.


Царе и илоти

Полуостров Пелопонес!!!
Пелопонес е люлка на западните култури.С нито една друга област в Европа не се свързват толкова митове и исторически събития.
Територията на днешна Гърция в продължение на векове е подвластна на културата на ахеите с център град Микена.Легендата разказва, че ахейският цар Агамемнон пожелал да се ожени за Клитемнестра и убил съпруга й, за да я вземе за жена.Самият Агамемнон бил погубен по-късно от своята избраница.Микенската култура залязва около 1 200 г.пр.Хр., но 400 години по-късно Пелопонес отново заема важно място в гръцката история; тук е създадена гръцката писменост, тук се провеждат и първите Олимпийски игри през 776 г. пр.Хр.Тези събития имт решително влияние върху процеса на културно обединение на областта.Няколко града добиват особено значение : Аргос, Коринт и Спарта.По-късно те поставят основите на Пелопонеския съюз ( VI-III в пр.Хр. ).Спартанците прекарват целия си живот, участвайки във военно обучение и битки.Така се обяснява произходът на израза " спартански живот ", който се отнася до начин на живот, характеризиращ се с дисциплина и сурови ограничения.От 146 г. пр.Хр. Пелопонес става част от римската империя.Отоманското владичество векове по-късно предизвиква въстания, които водят до избухването на Гръцката война за независимост през 1821 г.


Балсам за душата

Полуостров Пелопонес!!!
Посещението на Пелопонес е всъщност завръщане към началото на европейската цивилизация.Тук човек може да се възхищава на паметниците на културата и може да изпита уникални усещания, които вдъхновяват сърцето на пътешественика.
През 1893 г. Пелопонес фактически се превръща в остров.След много премеждия е завършен строежът на Коринтския канал, който свързва Коринтския и Саронския залив.Над канала преминава мост.В Пелопонес няма райони, отдалечени на повече от 50 км от морето.Планините на юг, които надминават 2 400м височина, се спускат плавно към прекрасните плажове по крайбрежието.Известният град Микена се намира в близост до Коринт.Царската крепост е на 3 500 години и е обкръжена от яки зидове с известната Лъвка порта.Укрепеното пристанище Нафплио се издига над Арголическия залив.На запад криволичещ планински път води до Триполи.Тук се простира живописната Аркадия, страната на гористите планини и голите скали.В зелената долина на река Алфеос се намира Олимпия, свято място за древните гърци, най-често свързано с олимпийските игри, които сега се провеждат по всички краища на света.


Интересни факти

Полуостров Пелопонес!!!
Менелай, по-малкият брат на Агамемнон, е цар на Спарта и съпруг на хубавата Елена.Според легендата отвличането на Елена от Парис става причина за Троянската война.
Геометричният стил, който произлиза от Микена ( около 1 200 г. пр.Хр. ), повлиява изобразителното изкуство в цяла Гърция.
" Илиада " е безсмъртно произведение на великия Омир.Написана е през VIII в. пр.Хр. и е сред най-старите произведения на гръцката литература.
Между 431 и 404 г. пр.Хр. се води Пелопонеската война между Спарта и Атина.След кървави морски битки Спарта побеждава и получава хегемония над Гърция.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..