Калифорния | Раят на брега на Тихия океан

Герб на Калифорния!!!Знаме на Калифорния!!!
Националният парк " Йосемити " е едно от най-красивите места в Калифорния.Стръмните скали, пресечени от водопади, стоят като стражи около долина, дълга 11 километра и широка 800 метра.Върховете на скалите, високи около 800 метра, се открояват отчетливо на фона на синьото небе.
Калифорния заема челно място сред американските щати : тя е най-населеният щат и пръв от гледна точка на икономическия си потенциал, по производство на микропроцесори и полупроводници, на хранителни продукти, вина и ... яйца.
Калифорния (на испански: California) е западен щат в САЩ, чийто пощенски код е CA, а столицата се казва Сакраменто. Калифорния се намира на Западното крайбрежие на САЩ на Тихия океан. Тя е щатът с най-многобройно население и е третият най-голям щат по площ. Прякорът на Калифорния е „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния).
Докато Южна Калифорния е гъсто населена, по-голямата като площ Северна Калифорния има по-малобройно население. Голямото мнозинство от населението живее на не повече от 80 км от Тихия океан.
Думата идва от „Las sergas de Espladián“ ('Приключенията на Спладиан') — роман от 16 век на Гарси Ордонес де Монталво — в който се разказва за райски остров с името Калифорния.


Накратко

Калифорния!!!
31-ят щат на САЩ ( от 1850 г. )
Прозвище :" Златния щат "
Граници :с щатите Орегон, Невада, Аризона и с Мексико.
Столица :Сакраменто
Езици :английски ( официален език ), испански.
Парична единица :американски долар.
Религия :предимно християни
Най-важни градове :Холивуд, Лонг Бийч, Лос Анджелис, Оукланд, Сан Диего, Сан Хосе, Сан Франциско,
Планински масиви :Крайбрежни хребети, Каскадни планини ( връх Шеста, 4 317 м ), Сиера Невада
Реки :Колорадо, Кламат, Сакраменто, Сан Хуакин
Най-голямо езеро :Тахо
Пристанища :Сан Диего, Сан Франциско.
Основни летища :Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско.


Статистика

Калифорния!!!
Площ :411 049 км2
Население :34,4 млн ( 45 % бели, 28 % латиноамериканци, 9 % азиатци, 8 % цветнокожи )
Гъстота на населението :82 жит./км2
Най-висок връх :връх Уитни ( 4 418 м )
Най-ниска точка :Долината на смъртта ( 86 м под морското равнище )
Дължина на бреговата ивица :1 352 км, с островите включително : 5 515 км.
Езера :4 000
Гори :40 % от площта на щата


Страхът от голямото земетресение

Калифорния!!!
Като всеки рай, огряната от слънце Калифорния име един недостатък : често я разлюляват земетресения.
Калифорния прилич на куфар, пълен със съкровища.Тук се срещат само красиви и необикновени неща, като се започне от великолепните плажове.


История

През 1542 г. Хуан Родригес Кабрийо става първия европеец, изследвал брега. Той бил последван от Франсис Дрейк през 1579 г. Испанските мисионери започнали да изграждат малки селища върху огромни парцели земя в обширната територия, намираща се на север от Испанска (Баха) Калифорния. След извоюването на мексиканската независимост от Испания, поредицата от мисии станали собственост на мексиканското управление, и те бързо били разтурени и изоставени.
С името Калифорния била наречена северозападната част на Испанската империя в Северна Америка. След Мексикано-американската война от 1847 г. районът бил разделен между Мексико и САЩ. Мексиканската част, Баха (долна) Калифорния, била по-късно разделена на щатите Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур. Американският дял, Алта (горна) Калифорния, станал американски щат под името Калифорния през 1850 г.
През 1848 г. испано-говорящата част от населението на отдалечената горна Калифорния наброявала около 4000 души. Но след откриването на златото, населението бързо започнало да нараства, тъй като много американци и не толкова много европейци идвали тук, обзети от Златната треска. Била създадена Калифорнийската република и било развято Мечешкото знаме, на което били изобразени златна мечка и звезда. Краят на републиката дошъл внезапно, след като комодор Джон Д. Слоут от Военноморския флот на САЩ влязал в Санфранцисканския залив и обявил Калифорния за собственост на САЩ. През 1850 г. щатът бил приет в Съюза.
По време на Американската гражданска война едната част от населението подкрепяла Севера, а другата част — Юга. Въпреки че Калифорния официално се обявила на страната на Севера, имало доброволци от Калифорния и в двата лагера.
През 70-те години на 19 век била осъществена връзка между далечния тихоокеански запад и големите градове на изток чрез изграждането на първата презконтинентална железница. Местните жители в Запада открили, че Калифорния предлага изключително благоприятни условия като цяло за култивиране на плодове и за земеделие. Цитрусовите и портокаловите дървета станали много популярни и така били положени основите на изумителното съвременно земеделско производство на щата.
За периода от 1900 до 1965 г. населението на Калифорния от по-малко от 1 милион души станало най-многобройното в цялата страна. Тя имала най-много представители в Избирателната колегия, избираща президента. Населението се е променило напълно от 1965 г. насам и е едно от най-разнородните в света. Щатът е либерален, напредничав е в технологично и културно отношение, и е световен център на филмовата и телевизионната индустрия (Холивуд), земеделското производство в САЩ (Централна калифорнийска долина), както и на биотехнологиите и високите технологии (Силиконова долина).


География

Калифорния!!!
Калифорния граничи с Орегон на север, Невада на изток и Аризона на югоизток, с Тихия океан на запад, а с мексиканския щат Баха Калифорния на юг. В щата се намират някои природни забележителности, включващи голямата Централна калифорнийска долина, високи планини, горещи пустини и стотици километри приказно крайбрежие. Със своята площ от 411 000 км² се нарежда на трето място по големина сред щатите в САЩ - по голям по размер от Германия. Повечето големи градове се намират по крайбрежието на Тихия океан - Лос Анджелис, Сан Франциско, Лонг Бийч, Санта Ана, Сан Диего и окръзи като Ориндж. Други са сравнително близо до океана като Оукланд и Сан Хосе. Столицата Сакраменто обаче се намира в централната долина.

Езера

* Тахо

Пустини

* Мохаве
* Анза-Борего

Реки

* Руска река (на английски Russian River)

Райони

Някои райони в Калифорния:

* Голям Лос Анджелис
* Долината на смъртта
* Западен Лос Анджелис
* Източен залив
* Източна Калифорния
* Източен Лос Анджелис
* Йосемити
* Мохаве
* Район на Санфранциския залив
* Руска река
* Сакраментска долина
* Сансан
* Санфранциски полуостров
* Северен залив
* Северна Калифорния
* Северно крайбрежие на Калифорния
* Силиконова долина
* Централна калифорнийска долина
* Централно крайбрежие на Калифорния
* Южен Лос Анджелис
* Южна Калифорния


Икономика

Калифорния!!!
Делът на Калифорния в БВП на САЩ е 14%, или близо 1,4 трилиона долара. По този начин приходите на Калифорния надвишават тези на която и да е друга държава в света освен САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство.
Преобладаващата индустрия в Калифорния, която е повече от два пъти по-голяма от следващата по големина индустрия, е земеделието (включващо плодове, зеленчуци, млекопроизводство и винопроизводство). След нея се нарежда космическите технологии, развлекателната индустрия и други.
Селско стопанство :отглеждане на плодове, зеленчуци и лозя; скотовъдство.
Природни ресурси :сребро, мед, желязо.
Промишленост :нефтена, енергетика, модерни технологии ( микроелектроника - Силициева долина ), авиационна и космическа, електроника, автомобилостроене, военна, лека ( текстилна ) и филмова.Туризъм.

Пристанища

Главни пристанища са Пристанище Лонг Бийч, Пристанище "Лос Анджелис", Пристанище "Оукланд" и Пристанище "Сан Франциско".


Население

Калифорния!!!
Със своите 33 871 648 души (2000) Калифорния е щатът с най-многобройно население в САЩ. 12% от населението на САЩ е съсредоточено в Калифорния.
Според данните от преброяването, в Калифорния няма изявено етническо мнозинство. Хората от бялата раса все още са най-голямата група, но вече не са мнозинство. Калифорнийците от испански произход представляват една трета от населението на щата. След белите и испанците се нареждат азиатоамеринците, афроамериканците и индианците. Очаква се испанците да станат мнозинство през около 2040 г. поради големия имиграционен поток от Мексико, както и поради високата раждаемост сред испанската част на Калифорния.
Калифорния е щатът с най-голям брой жители от български произход. 7 845 души са отбелязали, че са от български произход на последното преброяване на населението (2000).

Най-големите метрополиси

Най-големите метрополиси по население в Калифорния са: Лос Анджелис-Ривърсайд-Анахайм (Южна Калифорния) 17 540 000, Сан Франциско-Оукланд-Сан Хосе (Района на залива на Сан Франциско, Северна Калифорния) 7 039 362, Сан Диего-Карлсбад-Сан Маркос (Южна Калифорния) 2 813 833 (Уикипедия, www.answers.com, 2005)

Най-големите градове

Най-големите градове по население в Калифорния са: Лос Анджелис, 3 845 541; Сан Диего 1 263 756; Сан Хосе 904 522; Сан Франциско 744 230; Лонг Бийч 476 564; Фресно 457 719; Сакраменто 457 719 и Оукланд 397 976.(Бюро за преброяване на населението (БПН), прогноза. (2004) - US Census).

Градове над 100 000 души

В Калифорния има 62 града с население над 100 000 души. Те са:

Анахайм, Антиоч, Бейкърсфилд, Бърбанк, Бъркли, Валехо, Вентура, Висалиа, Гардън Гроув, Глендейл, Дауни, Дейли Сити, Ел Монте, Елк Гроув, Ескондидо, Западна Ковина, Ингълуд, Конкорд, Корона, Коста Меса, Феърфийлд, Фонтана, Фресно, Фримонт, Фулъртън, Хейуърд, Хънтингтън Бийч, Ланкастър, Лонг Бийч, Лос Анджелис, Модесто, Морено Вали, Норуок, Оукланд, Окснард, Онтарио, Ориндж, Оушънсайд, Палмдейл, Пасадина, Помона, Ранчо Кукамонга, Ривърсайд, Ричмънд, Роузвил, Сакраменто, Салинас, Сан Бернардино, Сан Диего, Сан Франциско, Сан Хосе,Санта Ана, Санта Клара, Санта Кларита, Санта Роза, Сими Вали, Стоктън, Сънивейл, Таузънд Оукс, Торънс, Чула Виста и Ървайн. (Бюро за преброяване на населението, www.infoplease.com)


Език

Въпреки, че на федерално (национално) ниво няма официален език в САЩ, някои щати са определили официален език за дадения щат. В Калифорния официалният език е английският. Официалните документи трябва да са поне и на английски, но в същото време може да съществуват версии и на други езици. Например, изпитът за шофьорска книжка e предоставен на над 60 различни езика.


Образование

Калифорнийската образователна система е уникална поради факта, че 40% от приходите на щата се изразходват за образование. Някои от реномираните университети са Станфордският университет и Калифорнийският щатски университет - Бъркли.


Транспорт и пътища

Калифорния!!!
Някои от съставните части на калифорнийската пътна мрежа са: Междущатската магистрална система, Магистралната система на Съединените щати и Калифорнийските щатски пътища.
Някои части на общественият транспорт са БАРТ (метрото), КалТрейн (влак) и МЮНИ (мрежа от автобуси, тролейбуси, трамваи, кабелни трамваи и фериботи в Сан Франциско) в Района на залива на Сан Франциско.
Трите основни летища в Района на Санфранцисканския залив са Международно летище Оукланд, Международно летище Сан Франциско и Международно летище Сан Хосе.
Не се използва МПС-код за автомобилните номера, а над или под името на номера на автомобила пише името на щата, в случая California.


Политика

Калифорния!!!
Настоящ губернатор на Калифорния е Арнолд Шварценегер. Следващите губернаторски избори ще се проведат на 7 ноември 2006 г. През 2003 г. тогавашният губернатор Грей Дейвис е отзован от поста си на изборите на които кандидата за поста Арнолд Шварценегер печели с 48,6% от гласовете.
Столица на Калифорния е Сакраменто.


Спорт

Огромното население на Калифорния е спомогнало за създаването на много професионални отбори, 15 професионални спортни тима, далеч повече от всеки друг щат. След преместването на отборите на Лос Анджелис Райдърс и Лос Анджелис Рамс през 90-те под претекст за "голям шлем"(да имаш отбор във всяка една от четерите професионални лиги - НФЛ, НХЛ, ПБЛ и НБА). Отборите са преместени в Оукланд, Сан Франциско и Сан Хосе, които се считат за самостоятелни метрополиси.

Професионални отбори

Професионална бейзболна лига

* Лос Анджелис Ейнджълс от Анахайм
* Лос Анджелис Доджърс
* Оукланд Атлетикс
* Сан Диего Падре
* Сан Франциско Джайънтс

Национална баскетболна асоциация

* Голдън Стейт Уориърс
* Лос Анджелис Клипърс
* Лос Анджелис Лейкърс
* Сакраменто Кингс

Национална лига по американски футбол

* Оукланд Рейдърс
* Сан Диего Чаеджърс
* Сан Франциско Фортинайнърс

Национална хокейна лига

* Анахайм Майти Дъкс
* Лос Анджелис Кингс
* Сан Хосе Шаркс

Други отбори

"Арина" лига по американски футбол

* Сан Хосе Сейбъркатс
* Лос Анджелис Авенджърс

Провесионална футболна лига

* Клуб Депортиво Чивас САЩ
* Лос Анджелис Галакси

Женска баскетболна национална асоциация

* Лос Анджелис Спаркс
* Сакраменто Монархс


Забележителности

Калифорния!!!
Биг Сур ( върховете на Санта Лучия ), Дисниленд, Голд кънтри, Холивуд ( студията на Юнивърсал, Сънсет булевард, Куин Мери ), Сан Франциско ( Голдън гейт, Чайнатаун, Кейбъл кар ), резервати и природни паркове : долината Коачела, Долината на смъртта, езерото Тахо, вулканичен парк Ласен, пустинята Мохаве, Йосемити, долината Напа, долината Скуоу.


Интересни факти

Калифорния!!!
Водопадите са най-голямата атракция на Националния парк " Йосемити ".
На знамето и герба на Калифорния е изобразена мечка.
Сан Франциско се появява в над 380 холивудски филма.
През 1910 г. е сниман първият филм в Холивуд.През същата година властите на града забраняват ... излизането на стада с повече от 2 хиляди овце на главната улица.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..