Килиманджаро | Покривът на Африка

Килиманджаро!!!
Килиманджаро е един от най-високите самостоятелни планински масиви в света.Намира се в най-привлекателния за туристите район на Танзания.Туристите могат да участват в петдневни екскурзии, по време на които могат да се изкачат на връх Ухуро и по-точно до Гилманс Пойнт, където е построен заслон.
Килиманджаро (от 1902 до 1918 Кайзер-Вилхелм-Спитце) е името на планински масив с вулканичен произход, който се намира в североизточна Танзания. Най-високата точка на планината е връх Ухуру (Кибо), който се намира на 5895 м надморска височина. Това прави Килиманджаро най-високата планина на континента Африка. Планинският масив е образуван от три слели се изгаснали вулканични кратера — Кибо (5895 м), Мавензи (5356 м) и Шира (4006 м). Планината е изградена предимно от трахибазалтни и фонолитни скали.
За Килиманджаро средното количество на годишните валежи е около 1000 мм. Растителността е етажирана като видът на растенията се променя с изкачване във височина. В най-ниските части растат екваториални гори. След това се намират гори, характерни за влажните тропици. След тях са разположени растителни видове, характерни за саваните. В най-високите части на планината има обширни ливади.
Снежната граница на планината е разположена между 5300 м и 5700 м. По билото на планината има ледници, които покриват територия с площ над 11 кв. км.
Планината и местността около нея са природен резерват, обитаван от изключително многообразие от животински и растителни видове поради коренно различните условия в отделните височинни нива на тази природна забележителност.


Накратко

Килиманджаро!!!
Племена, които живеят в полите на планината :масаи, джага
Най-голямото населено място :Моши


Статистика

Върхове :Ухуру ( Кибо ) 5 895 м, Мауензи 5 510 м.
Кратер Кибо :2 км диаметър
Разстояние между върховете :около 10 км.
Площ, покрита с лед :4 км2


История



Планината която разделя

Килиманджаро!!!
Най-често Килиманджбаро се снима откъм Кения.Обикновено оттук започват изкачването си и туристите, които мечтаят да покорят " белия покрив " на Черния континент.
От няколко десетилетия западноевропейските туристи охотно прекарват почивката си в Кения.Същевременно те посещават националния парк Серенгети и планината Килиманджаро, които се намират в Танзания.До 1977 г. нещата са прости.Достатъчно е да се качиш на джип и да пресечеш зелената граница, за да можеш да се насладиш на природните чудеса в съседната страна.Но по този начин валутнит приходи остават само в бюджета на Кения, където туристите се настаняват и плащат за извършените услуги.Танзания обаче не получава нищо, въпреки че именно тя предлага по-голямата част от атракциите, свързани с участието в сафари - лъвове и слонове в околностите на вулкана Нгоронгоро, езерото Маная и, разбира се, Килиманджаро.На 4 февруари 1977 г.Танзания затваря границите си.Впоследствие държавата зсапочва да полага усилия за развитието на собствен туристически сектор - който иска да се наслаждава на очарованието на танзанийската природа, трябва да отседне в страната.За съжаление амбициозния план пропада - печалбите се оказват по-ниски от очакваните, затова след шест години границите отново се отварят.


Най-високата планина в Африка

Килиманджаро!!!
Величествената планина Килиманджаро се извисява като самотен паметник в Източноафриканското плато, близо до северната граница на Танзания.Неговите покрити със сняг върхове се виждат от стотици километри.
Много туристи посещават Танзания, за да се изкачат на Килиманджаро.Не е нужно да си алпинист, за да успееш в това начинание.Склоновете са полегати, а на някои места можеш да стигнеш до вечни ледници без помощта на вериги и куки.Изкачването е омагьосващо благодарение на разнообразния пейзаж и прелестната растителност.Тук преминаваме през няколко климатични пояса.Саваната и обработваемите планини достигат до 2 000 м надморска височина, тропическите гори виреят до 4 000 м, алпийските пасбища до 4 800 м., а по-нагоре има вечни снегове и ледници.Килиманджаро е изстинал вулкан от Източноафриканското плато, на територията на Северна Танзания, близо до границата с Кения.Тук се намират няколко национални парка.На територията на най-красивия от тях е разположен кратерът Нгоронгоро с диаметър 20 км, източник на вода и храна за много животински видове.
Много племена предават на планината Килиманджаро божествено значение.За масаите например тя е " ПЛанина на светлината ".ПЛанината добива известност благодарение на разказа на Ърнест Хемингуей " Снеговете на Килиманджаро ", в който авторът пише : " Почти до самия връх лежи изсъхнал и вкочанен труп на леопард.Никой не може да обясни какво е търсил леопардът на такава височина ".Това, което разказва Хемингуей, е самата истина - през 1926 г. на мястото, наречено по-късно " Леопард Пойнт ", двама английски монаси се натъкват на скелет на леопард.
Съществуват различни хипотези за произхода на името Килиманджаро.Според една от тях първите племена, които се установяват по тези места, не са имали една дума за целия планински масив, а са използвали две думи, с които означавали двата най-високи върха - Кипо и Кимауензи.Мисионерът Йохан Лудвиг Крапф превежда името по следния начин : kilima означава " планина ", njiaro - " каравана ".


Климат

Килиманджаро!!!
Климатът е екваториален планински . Сухите сезони са от януари до март и от юли до септември . През останалото време условията са като в Европа през зимата .


Икономика

Килиманджаро!!!
В региона се отглежда кафе , банани и памук . Развит е туризма а също и животновъдството . Прочут е и сафари-туризма , като на последак се е превърнал във фото-сафари , тъй като е забранено убиването на животни .


Забележителности

По мнението на племената, говорещи езика суахили, Килиманджаро се е превърнат от " планина на злите духове " в магнит за туристите от цял свят.


Интересни факти

Килиманджаро!!!
* Действието на книгата и на известния филм "Цар Лъв" се развива в района на Килиманджаро .
* През 1889 г. Ханс Майер е първият човек изкачил най високата точка на Килиманджаро .
* Връх Ухуру е със снежна шапка , което е интересно , като се има в предвид че в Африка температурите са високи , но на 5 895 м. това не е от значение .
* Затвярянето на границата между Кения и Танзания през 1977 г. оставя над 1000 туристи в безизходица - тогава са реквизирани 200 джипа и 29 самолета.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..