Френските Антили | Островите на цветята в Карибско море

Френските Антили!!!
Гваделупа и Мартиника са най-известните измежду големите и малки острови, които влизат в състава на френските Антили.Остров Сен Мартен, наричан от холандците Синт Маартен е особен случай - оттук минава единствената обща граница между Холандия и Франция.
На юг от Бас Тер, главният град на Гваделупа, се намират Ле Сент ( Светите острови ).Архипелагът е част от френските Антили.


Накратко

Столици :Фор дьо Франс ( Мартиника ); Бас Тер ( Гваделупа ).
Религии :католици, протестанти
Езици :френски, креолски
Парична единица :евро
Най-важни градове :Мариго ( Сен Мартен ), Густавия ( Сен Бартелеми ), Поант-а-Питър ( Гваделупа ).


Статистика

Френските Антили!!!
Площ :2 807 км2 ( департамент Мартиника 1 128 км2, департамент Гваделупа 1 703 км2 )
Население :854 000 жит.
Гъстота на населението :305 жит./км2
Най-високи вирхове :Монтан Пеле ( Мартиника ), Ла Суфриер ( Гваделупа ).


История



Френските Антили!!!
Малката Франция на Карибско море

В течение на вековете на Антилите се установяват хора от различни народности, които днес представляват необичайно пъстра смесица.Местните никога не са прекъсвали контакта си с Европа - островите продължават да бъдат съставна част от Франция.Ако си поръчате риба или морски дарове в един от многобройните местни ресторанти, без съмнение ще ви бъде сервирано и френско вино.
Въпреки че Антилите принадлежат на Франция, архипелагът е открит от Испания.По време на второто си пътешествие в Америка Христофор Колумб се натъква на два малки острова - Мари-Галант и Ла Дезирад.По време на последното си пътешествие през 1502 г. той открива още един остров - Мартиника.
Колумб веднага осъзнава стратегическото значение на Антилите.Той разбира, че архипелагът е идеалното място за контрол над Карибско море и за създаване на търговски център между американските континенти.Затова не е чудно, че този район дълго време остава ябълка на раздора между европейските морски сили.Испания, Англия, Холандия, Франция са в непрекъснато съперничество за контрол над архипелага.
Тук са построени безброй плантации от захарна тръстика.За да печелят по-добре от плантациите, колонизаторите внасят най-евтината работна ръка - африкански роби.
След 300 години колониално владичество тези острови, покрити с планински върхове, са подчинени на френската юридическа система.От 1946г. Гваделупа и Мартиника са френски отвъдморски департаменти.Въпреки това част от жителите са на мнение, че Френските Антили трябва да предприемат мерки, за да получат независимост, както са направили съседните острови - Доминиканската република и Сейнт Лусия.


Всички цветове на китайската роза

Френските Антили!!!
Антилите са вулканични острови, населени някога от индианци и разпръснати като прашинки из обширната синева на Карибско море.До днес те остават преден пост на Франция, разположен далеч на запад - " на брега " на Америка.
Ако се състави списък с най-популярните дестинации в света, Френските Антили ще заемат със сигурност една от челните позиции.Тук водите на Пасифика се срещат с тези на Карибско море, а карибската страст към живота се съчетава с френския стил, най-вече когато става дума за кулинарно изкуство.
Белити колонизатори са изтребили почти изцяло местното население ( карибските индианци ).През XIX в. на острова пристигат китайци и индуси като евтина работна ръка.Сега обитателите на острова представляват пъстра етническа смесица - бели, креоли и негри.
В Мартиника и Гваделупа - на брега на Карибско море - има прелестни плажове и курорти, откъдето бързо се стига до планинските райони на Антилите.Разнообразният декор се допълва от вулканични планини, върхове, покрити с изобилна растителност, тропически гори и стръмни скали, които се извисяват над Атлантическия океан.Антилите се делят на Големи Антили ( с континентален произход ) и Малки Антили ( с преобладаващо вулканичен коралов произход ).


Климат

Френските Антили!!!
Влажен тропичен климат със сух период от декември до май.Средните температури достигат 24 градуса януари и 27 през август.


Икономика

Френските Антили!!!
Селско стопанство :отглеждане на захарна тръстика, банани, цитрусови плодове, каде и ванилия.Лесовъдство.Риболов.Захарна промишленост.Туризъм.


Забележителности

Френските Антили!!!
Много туристически обекти ( плажове, игрища за голф, вулканични планини ), връщането на рибарите от морето ( Ле Сент ), площадите, карнавалът, селището Ла Пажри.


Интересни факти

Френските Антили!!!
Христофор Колумб е описал остров Мартиника, открит от него, със следните думи : " Този приказен край е най-красивото, най-плодородното и най-омагьосващото място в света ".
Почти всеки остров има едно или повече прозвища : Гваделупа се нарича Ил д`Емрод ( Смарагдовия остров ), а Мартиника е позната под името Ил де Фльор ( Островът на цветята ) или Перл де-з-Антий ( Перлата на Антилите ).
Императрица Жозефин, която се омъжва за Наполеон Бонапарт на 9 март 1796 г., произхожда от Мартиника.Моминското й име е Мари-Жозеф Роз Ташер дьо ла Пажри.
Антилите могат да се гордеят с един от най-големите френскоезични поети - Еме Сезер, който произхожда от Мартиника.Сезер е един от основните сподвижници на течението " негритюд ", което подкрепя правото на самоопределение на цветнокожото население във всички сфери на социалния живот.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..