Ерусалим | ( Йерусалим ) Светият град

Герб на Ерусалим Йерусалим!!!Знаме на Ерусалим Йерусалим!!!
Ерусалим ( Йерусалим ) има особено значение за последователите на трите най-големи религии - християнство, ислям, юдаизъм.В ограничения периметър на Стария град се издигат една до друга църкви и джамии, а под Стената на плача се събират евреите.Западната и източната половина на града, доскоро разделени от границата между Израел и Йордания, и досега пазят различния си характер.В старата част на Ерусалим всяка религия си има свой собствен квартал.Джамията със златния купол ( Кубат ас - Сахра ) се намира в източната част на Ерусалим - в мюсюлманския квартал.Тя е построена върху руините на библейския храм на цар Соломон.Поклонници от цял свят пристигат в синагогите, джамиите и църквите в Стария град.
Йерусалим или Ерусалим, в библейски контекст: Иерусалим (на съвременен иврит: ירושלים Yerushaláyim, на библейски иврит: ירושלם, на арабски: القدس al-Quds), е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.
Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град.


Накратко

Ерусалим Йерусалим!!!
През 1967 г. държавата Израел обявява Ерусалим за столица на страната ( официално от 1980 г. ) противно на позицията на ООН.
Езици :иврит, арабски, идиш
Парична единица :израелски нов шекел
Религии :юдаизъм ( преобладаваща ), ислям, християнство.
Летището " Бен Гурион " обслужва едновременно Тел, Авив и Ерусалим.


Статистика

Ерусалим Йерусалим!!!
Население685 000 жит.( между които 100 000 араби )
Гъстота на населението :около 6 300 жит./км2.


История

Ерусалим Йерусалим!!!
Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 хилядолетие пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името ѝ, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.
След смъртта на Соломон политическото и религиозното значение на Йерусалим запада. Разорен от асирийците, които опожаряват Соломоновия храм (587 пр.н.е.), градът е изграден отново по нареждане на цар Кир (към 536 пр.н.е.).
По-късно попада под владичеството на египетските Птолемеи и азиатските Селевкиди. Освободен е от Макавеите през 468 пр.н.е.; Ирод Велики (414 пр.н.е.) издига отново и украсява Йерусалимския храм. Йерусалим е завладян от римляните - Помпей Велики, който поверява управлението му на Ирод Антипа.
Почти веднага след смъртта на Ирод Юдея е присъединена към римската провинция Сирия и е управлявана от прокуратори, най-известен от които е Пилат Понтийски. По време на неговото управление е разпнат Исус Христос.
След въстание през 70 г. Тит завладява отново града, който по-късно е сринат до основи от Адриан (131 г.) и върху развалините му е създадена римската колония Елия.
Константин Велики и източните императори издигат отново Йерусалим, но упадъкът на Византийската империя спира неговото развитие.
Завладян от персите при Хосрой (614 г.), отвоюван от Ираклий (629 г.) и отново е завладян от арабите при Омар (636 г.), Йерусалим е последователно под властта на Умаядите, Абасидите и Фатимидите.
През 1099 г. го превземат и кръстоносците, но през 1187 г. Саладин го завоюва отново. С малки изключения Йерусалим остава в ръцете на мюсюлманите до края на Първата световна война.
От 1920 г. до 1947 г. е административен център на Палестина (под британски мандат). По решение на ООН през 1947 г. е отделен като самостоятелна административна единица. В резултат на Арабско-израелската война (1948-1949 г.) градът е разделен между Израел (западна част) и Йордания (източна част). През 1950 г. правителството на Израел обявява западната част на Йерусалим за столица на страната, а през 1967 г. анексира и източната част на града.
С решение на ООН (1967-1971 г.) са отменени всички опити за анексия на Йерусалим.


Из улиците на Ерусалим ( Йерусалим )

Ерусалим Йерусалим!!!
разходката по улиците на Ерусалим е толкова омагьосваща за християните, колкото за мюсюлманите и евреите.От векове тези три култури изграждат заедно образа на града.Старият град е обграден от яки зидове и осем порти.Тук се намират средновековната църква " Света Ана ", хълмът Голгота с базиликата " Свети Гроб ", арката " Ecce Homo " ( " Ето човека " ), арменският квартал с църквата " Св.Яков ", цитаделата и лутеранската църква на Спасителя, откъдето човек може да се наслади на великолепната гледка на града.
В мюсюлманската част, на Храмовия хълм, може да бъде разгледана джамията " Кубат ас- Сахра ".Стената на плача, останките от разрушен от римляните храм през 70 г., привлича поклонници евреи от цял свят.Гробът на цар Давид се намира с западната част на града.


География

Ерусалим Йерусалим!!!
Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Юдейското плато, западно от Мъртво море. Население - 732 100 жители. Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км.
Определя се като „свещен град“ за християни, юдеи и мюсюлмани.


Климат

Ерусалим Йерусалим!!!
Средиземноморски.Средните температури достигат 7 градуса през януари и 23 през юли.


Икономика

Ерусалим Йерусалим!!!
Около 75 % от жителите на Йерусалим работят в областта на услугите, образованието и медицината.Основните икономически сектори са туризмът, отглеждането на цитросиви плодове и индустриални култури, машиностроенето.


Личности

Ерусалим Йерусалим!!!
Родени в Йерусалим

* Ясер Арафат (1929-2004), политик
* Натали Портман (р. 1981), американска актриса
* Ицхак Рабин (1922-1995), политик
* Суха Тавил (р. 1963), общественичка
* Христофор Хесапчиев, български генерал

Починали в Йерусалим

* Шмуел Йосеф Агнон (1888-1970), писател
* Иехуда Амихай (1924-2000), писател
* Анастасия Димитрова (1815-1894), българска учителка
* Голда Меир (1898-1978), политик
* Исус Христос (4 пр. Хр.-30), Син Божий за християните


Побратимени градове

Ерусалим Йерусалим!!!
* Толедо, Испания
* Ню Йорк, САЩ (1992)
* Фес, Мароко
* Бейрут, Ливан
* Буенос Айрес, Аржентина


Забележителности

Ерусалим Йерусалим!!!
Светите места, гробът на цар Ирод, кварталът на ортодоксалните евреи " Меа Шарим ", " Яд Вашем " ( мястото за възпоменание на жертвите на цаизма ), Парламентът ( Кнесет ).


Интересни факти

Ерусалим Йерусалим!!!
" Ръкописите от Мъртво море " са писания, останали от есеите - ранна християнска общност.Между 1947 - 1956 г. са намерени над 500 такива ръкописи в пещерите на Мъртво море.Сега те се пазят в музея на Израел.
През 1948 г. Давид Бен-Гурион ( 1886 - 1973 г. ), обявява създаването на еврейската държава Израел.Бен-Гурион е първият министър-председател на новосъздадената държава.
Виа Долороса преминава през целия Ерусалим.Това е пътят, по който Христос носи кръста на път към Голгота.
Арабското име на Ерусалим - Ал-Кудус І означава " свято място ".


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..