Вашингтон | Градът на първия президент

Герб на Вашингтон!!!Знаме на Вашингтон!!!
Символът на Вашингтон е куполът на Капитолий със статуята на Колумбия.Първият камък в основите на сградата на Конгреса на САЩ е положен от Джордж Уошингтън през 1793 г.
В центъра на града са разположени най-важните държавни и културни институции : седалището на президента - Белия Дом, сградата на Конгреса, Библиотеката на Конгреса, два университета, многобройни научни институти, галерии и музеи.Мварталите, в които живее цветнокожото население, са в източната част на града.Бялото населейние живее в северната и западната част на Вашингтон, както и в предградията.В града им много зеленина и паркове ( най-големият - " Рок Крийк Парк " с амфитеатър и зоологическа градина, е създаден през 1890 г. ).На западния бряг на р.Потомак се намират националното военно гробище Арлингтън ( в щата Вирджиния ) и Пентагонът - седалище на Министерството на отбраната и Генерален щаб на армията на САЩ.Част от сградата е разрушена на 11 септември 2001 по време на терористичната атака, когато самолет връхлита върху Пентагона.
Вашингтон (на английски: Washington) е щат в северозападната част на САЩ. На север граничи с канадската провинция Британска Колумбия, на изток с щата Айдахо, на юг с Орегон, а на запад с Тихия океан. Площта на Вашингтон е 184 667 км², от които 172 293 км² суша и 12 374 км² вода (6,7%). Столица на щата е Олимпия, а най-голям град е Сиатъл.


Накратко

Вашингтон!!!
Столица на САЩ.
Границите на Вашингтон съвпадат с границите на окръг Колумбия.
Местоположение :между щатите Мериленд и Вирджиния.
Парична единица :американски долар.
Религия :по-голямата част от жителите са протестанти
Международни летища :Дулс, Балтимор, Френдшип.


Статистика

Площ :159 km2
Население :572 059 жители ( от които около 60 % афроамериканци )
Демографски прираст :0,0 %
Доход на глава от населението :28 659 щ.д.


География

Вашингтон!!!
Вашингтон разполага с обширни горски територии - едно от богатствата на щата, което обуславя доброто развитие на дърводобивната индустрия. Огромните вечнозелени гори са причината да бъде наречен с прозвището Вечнозеления щат. Най-високата точка е връх Рейниер (4392м), който е част от планинската верига Каскадите и е действащ вулкан, изригнал за последен път преди около 150 години. Той е една от емблемите на щата. Друг действащ вулкан, връх Сейнт Хелънс (2549м) е изригнал na 18.05.1980 г., причинявайки поражения и жертви. През Вашингтон протичат следните по-големи реки: р. Колумбия, р. Снейк и р. Якима.


Климат

Вашингтон!!!
Умерен.Сухо и често много горещо лято: температурите могат да достигнат 41 градуса.Зимата е много студена с температури по -26 градуса.


Икономика

Вашингтон!!!
Вашингтон е административен център на САЩ ( в държавните институции работят над 350 000 души ), както и важен университетски и научен център ( 7 университета, известни научни институти и лаборатории ).Туризъм ( четвърто място в света по гъстота на хотелите ): 18 милиона туристи годишно, повече от които са американски граждани.
САЩ.Селско стопанство : най-големият производител на зърнени храни и на говеждо месо ( наред с Китай ).Природни ресурси : сребро, мед, желязо, нефт, въглища.Промишленост : модерни технологии, информатика, космическа, ядрена, автомобилна, електронна ( компютри ), военна.


Градове

* Абърдийн
* Анакортес
* Белинхем
* Бремертън
* Ванкувър
* Евърет
* Кент
* Лейкуд
* Лейси
* Лонгвю
* Олимпия
* Порт Анджелис
* Пулман
* Редмънд
* Рентън
* Ричланд
* Сиатъл
* Спокейн
* Такома
* Федерал Уей
* Шорлайн
* Якима


Градът на първия президент

Вашингтон!!!
През 1776г. когато Конгресът на САЩ обявява независимостта си от Великобритания, на новосъздадената държава й липсва само достойна столица.
След няколко години на политиците в новосъздадените Съединени щати им омръзва постоянно да се местят от място на място - срещат се ту във Филаделфия, ту в Ню Йорк или в Анаполис.Това не може да продължава повече.Нужна е столица.Възможно най-скоро.Решението на проблема е намерено през 1793 г.Човекът, който дава името си на новия град, поставя първия камък в основите на Капитолия.Джордж Уошингтън ( върховният главнокомандващ на американската армия, който решава съдбата на Войната за независимост, като извоюва от англичаните Йорктаун през 1781 г. ) не успява, обаче, да управлява от новото седалище на президента - Белия дом.Той умира три години преди да бъде завършен строежът.
Вашингтон остава непокътнат от Гражданската война.През 1862 г. оттук започват решителни стъпки за освобождаване на цветнокожото население.Сега около 60 % от жителите на Вашингтон са афроамериканци.През 1974 г. цветнокож политик е избран за кмет на града.Името му е Уолтър Уошингтън.


Столица в служба на демокрацията

Когато двама американци се срещнат за първи път, първият въпрос се отнася обикновенно за щата, от който произхожда събеседникът.Жителят на Вашингтон е облагодетелстван при този банален въпрос.Столицата Вашингтон не принадлежи към нито един щат.Собственият щат на града - окръг Колумбия, има исторически корени.Бащите създатели на САЩ решават този федерален окръг, управляван от Конгрес, да не попада никога под администрацията на някой от щатите.Досега това положение не се е променило.
Вашингтон е построен по плановете на Пиер Шарл Л`Анфан, е метрополия, проектирана така, че да отразява характера на това демократично общество.Всичко тук им преувеличени размери - огромни площади, много дълги и широки улици и булеварди, идеални за организиране на маршове, демонстрации и митинги.И до днес президентите на САЩ изминават разстоянието между Пенсилвания авеню и Капитолий, за да се закълнат в конституцията пред внишителната сграда на Конгреса.
Във Вашингтон е забранено да се строят небостъргачи, за да не засенчват Капитолий ( седалището на Конгреса ), който се вижда отвсякаде.Между него и Белия дом се простира великолепната алея " The Mall ".От двете страни на широките морави се издигат музеи, наредени като перли в огърлица.В тях са изложени шедьоври на всички художествени течения.За американците алеята " The Mall " е " галерията на нацията.


Забележителности

Вашингтон!!!
* Белият дом - сградата, в която американският президент живее със семейството си и работи.
* Конгресът - двукамарен висш орган на законодателната власт в САЩ.

В непосредствена близост до града:

* Пентагонът - седалището на американското Министерство на отбраната.
* Централно разузнавателно управление - държавна американска разузнавателна агенция


Интересни факти

Вашингтон!!!
Във Вашингтон се намира Библиотеката на Конгреса, основана през 1800 г.Тя е една от най-големите библиотеки в света.Любителите на книги имат на разположение 90 милиона заглавия.
Мемориалът на Линкълн привлича годишно стотици хиляди посетители.Личността на президента, убит през 1865 г., се радва на огромна популярност сред американците.
В Националния музей за авиация и космонавтика може да се разгледа първият самолет, построен от братята Райт.
През 1963 г. Мартин Лутър Кинг застава начело на мирния поход към Вашингтон, в който участват 200 000 защитници на човешките права.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..