Йордания | Перлата на пустинята

Герб на Йордания!!!Знаме на Йордания!!!
По-голямата част от територията на Йордания е заета от пустини.Само земите в западната част от страната, където падат дъждове, могат да се използват за отглеждане на земеделски култури.Най-добрата реколта дава Йорданската равнина.
Град Петра, в сърцето на пустинята, този търговски център, населен още от 1 200 г. пр.Хр. е едно от най-привлекателните места за археолозите и е основната туристическа атракция на Йордания.
Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и на Мъртво море.


Накратко

Официално наименование :Хашемитско кралство Йордания
Административно деление :12 мухафазата ( провинции )
Столица :Аман
Език :арабски
Парична единица :йордански динар
Религия :мюсюлмани 92 %, християни 6 %
Най-големи градове :Аз-Зарка, Ирбид, Акаба
Най-висока планина :Джабал аш-Шарах
Най-дълги реки :Йордан и притокът му Ярмук
Летища :Аман, Аз-Зарка, Акаба


Статистика

Йордания!!!
Площ :89 213 км2
Население :5,63 млн.жители ( 2006 )
Гъстота на населението :63 жит./км2
Най-висок връх :Джабал Рам ( 1 734 м )
Най-ниска точка :бръгът на Мъртво море - 413 метра под морското равнище.


История



Дългоочакваният мир

Йордания!!!
В продължение на няколко века Йордания е колониално владение.От получаването на независимостта си кралството прави усилия за поддържането на мира най-вече в Близкия изток.
Нито една друга държава в света не е била толкова дълго по чужда власт, колкото тази малка страна, разположена на границата между Изтока и Запада.Територията й последователно е завземата от израелити, гърци, римляни, перси, византийци, араби ( Имеядския и Абасидския халифат ), а през XVI в. от Османската империя.По време на първата световна война Хюсеин иби Али, емир на Мека и крал на Хиджаз, се бие на страната на англичаните срещу турците, които по това време владеят Йордания.Хюсеин е твърдо убеден, че с британска помощ ще успее да обедини племената в своята страна и след това ще може да установи властта си над арабския свят.
Територията, създадена през 1920 г. под името Трансйордания, всъщност се намира под контрола на Великобритания.Едва през 1946 г. синът на Хюсеин - Абдулах - става крал на суверенна държава.Основаването на автономната държава Израел ( през 1948 г. ) води до избухването на Първата арабско-израелска война, когато арабските армии нападат новата държава.Трансйордания контролира западния бряг на р.Йордан и Източен Йерусалим.След подписването на примирието през 1949 г. тя променя името си на Йордания.
Внукът на Абдулах - Хюсеин - поема държавната власт едва на седемнадесет години, започвайки бляскава политическа кариера.Фигурата на новия водач, който оживява след многобройни атентати, става почти легендарна.Не бива да се забравя фактът, че над половината от населението на Йордания е съставено от палестинци, което често води до конфликтни ситуации в района.Преди да умре, Хюсеин І посочва за свой наследник на трона най-големия си син - Абдулах.


Кралството на бедуините

Йордания!!!
В далечното минало Хашемитската и Саудитската династии воюват за властта над Арабския полуостров.След поражението си Хашемитската династия е принудена да се задоволи с територията на Йордания.сега тази страна играе ролята на бифер от политическа и географска гледна точка.
Йордания е разположена на изток от Израел и автономните палестински територии.Тя заема източната част на един огромен риф и се простира покрай източния бряг на река Йордан.Западната част на страната е заета от пустинно плато и планински вериги от библейските земи Моаб, Едом и Амон.
Планинските райони на места надминават 1 700 м височина, докато долината на река Йордан е тектонична депресия, която достига 400 м под морското равнище.Земите по брега на Йордан се смятат за най-плодородни, въпреки че валежите са обилни и в планините.Долината на Йордан е икономическият център на малкото кралство.По-нататък - на изток - се простират пустинните райони на Йордания.Въпреки че климатът тук е необичайно горещ и сух, номадските племена на бедуините използват тези земи за пасища.
Йордания изпитва затруднения заради малобройните си реки и недостатъчните водни резерви.Единствената река е Йордан, а единственото езеро - соленото Мъртво море.На югозападния бряг на Йордания се намира курортът Акаба.


Климат

Йордания!!!
Субтропичен сух климат.Средни температури : в Аман 7,2 градуса през януари и 25,4 през юли ( годишната сума на валежите достига 465 мм ); в Акаба 14,9 градуса през януари и 33 през юли ( годишната сума на валежите достига 35 мм ).


Население

Йордания!!!
Йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. Официалният език е арабски, но английският е широко използван в търговията и администрацията. Около 70% от населението на Йордания е градско. По-малко от 6% от селското население е номадско или полуномадско. Повечето жители обитават райони, където валежите правят възможно земеделието. Около 1,7 милиона души, регистрирани като палестински бежанци живеят в Йордания, повечето от тях с местно гражданство.


Забележителности

Йордания!!!
Руините на град Джераш от римската епоха, Петра ( градът, издълбан в скалите ), крепостта Аш-Шаубак от периода на кръстоносците, Аман ( Археологическият музей и Кварталът на пазарите ), крепостта Калат ар-Рабадах от времето на Саладин, мозайките в църквата на връх Небо, Акаба и Червено море, каменната пустиня Вади Рук.


Интересни факти

Известният Арабски легион е основан през 1921 г.Последният негов комаендант е майор Дж.Б.Глъб, наричан от бедуините Глъб паша.
След бягството си от Египет Мойсей довежда народа си на връх Небо, откъдето се вижда Обетованата земя.Според Библията Мойсей умира, преди да стигне до нея.
Израелският град Ейлат, разположен на брега на Червено море, се намира само на два километра от курорта Акаба.В продължение на 45 години двата града живеят без никаква връзка помежду си.Едва от 1994 г. отварянето на един граничен пункт позволява да се възстанови контактът между тях.
На 20 май 1948 г. една велика личност, преоблечена като бедуин, посещава Аман.Това е Голда Меир, която по-късно ще стане министър-председател на Израел.Тя посещава тайно йорданския крал Абдулах четири дни преди обявяването на независимостта на държавата Израел.


Атлас на Света

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..