Титания

Титания е четиринадесетият (от познатите) спътник на Уран,и най-големия естествен спътник на Уран.
Открит е от Уилям Хершел на 11 януари 1787г.През тази година е открит и друг спътник на Уран-Оберон.
Титания носи името на царицата на феите и съпруга на Оберон от драмата "Сън в лятна нощ" на Уилям Шекспир.Наименованието е предложено през 1852 от Джон Хершел.Понякога спътника е наричан още и Уран 3.И останалите спътници на Уран носят имена на герои от произведения на Александър Поуп или Шекспир.
Орбитата на Титания е 436 270 km от Уран,средния диаметър 1577,8 км,площ 7 800 000 км2,маса 3,526*10 21 кг.,средната плътност 1,71 g/cm3,период на въртене 8,71 дни ( синхронен ),повърхностна гравитация 0,378 m/s2,Албедо 0,28,атмосферно налягане-няма.


Физически характеристики

Единствените близки снимки на спътника са изпратени от апарата Вояджър 2 който посети урановата система през януари 1986 г. Поради разположението на спътника и слънцето на апарата се удаде да заснеме само южното полукълбо.
Титания се състои приблизително от 50% лед, 30% силикатни скали и 20% метан и други въглеводороди. Наблюдаваната част от повърхността разкрива огромен каньон с размери подобни на Valles Marineris („Долината на Маринър“) на Марс и Ithaca Chasma („Пропастта Итака“) на сатурновия спътник Тетида.
Най-големият кратер е Гертруд с размери 326 km в диаметър.
Учените са установили следните геологични черти на Титания:пропасти,кратери,откоси.
Титания прилича на Ариел, само че е по-голяма. Всички големи луни на Уран са смес от около 40-50% воден лед, а останалата част се пада на скалисти материали. В състава на луните около Уран има повече скали отколкото в големите спътници на Сатурн (като Рея например).
Една от теориите за историята на Титания твърди, че някога луната е била достатъчно гореща за да е течна. В последствие повърхността се охладила; когато вътрешността замръзнала, тя се разширила принуждавайки повърхността да се напука. Долините, които можем да видим днес, са именно тези пукнатини.


Окултация

На 8 септември 2001 г. Титания закрива слабосветеща звезда. Това е удобен случай за астрономите да преизчислят диаметъра и ефемерията ѝ, и да засекат евентуално съществуаваща атмосфера. Получената информация сочи, че няма атмосфера при налягане 0,03 микробара. Ако съществува такава, то тя би била по-тънка от тази на Тритон и Плутон.


Снимки на Титания
Уран
Планетите в Слънчевата система

Краят на Земята, може да постави нов живот на други места

Учени твърдят, че след попадане на бактерий от Земята в Космоса могат да поставят началото на живот на други места, където има подходящи условия, съобщи ... Още » » »


Незабравима почивка на Остров Мавриций - втория Рай

Наричат го петзвезден рай, остров-мечта... Остров Мавриций е едно от най-престижните и луксозни места в света за пълноценен релакс и почивка. Една наистина разкошна и незабравима spa дестинация...Прочети повече...

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеон живее в устата на змия!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания..Прочети повече...

Откриха планета подобна на Земята

Планета подобна на земята!!! Японски астрономи са започнали систематично да търсят високоразвита цивилизация на откритата неотдавна планета извън Слънчевата система...Прочети повече...

Бейзбол

Фидел Кастро бил добър бейзболист...Прочети повече..